Update Juridisch 2022

Actualiteiten rond de nieuwe WBTR en het UBO-register

 • NBA: 3
 • Juridisch, Specialist
 • Voor (assistent) accountants
 • 09.00 tot 12.00 uurinclusief lunch bij het volgen van 2 updates op 1 dag
 • Vanaf € 210

In deze juridische update staan 2 onderwerpen centraal, te weten de WBTR en het UBO-register. 

WBTR en bestuurdersaansprakelijkheid

Heeft u in de adviespraktijk te maken met besturen of toezichthouders van verenigingen, stichtingen en coöperaties, dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de wijzigingen van de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) die per 1 juli 2021 in werking is getreden.
 
De WBTR is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen. Goed bestuur vermindert de risico’s op persoonlijke aansprakelijkheid van de betrokken bestuurders en toezichthouders.
 
De WBTR sluit aan op de al bestaande regelgeving betreffende bestuurdersaansprakelijkheid bij rechtspersonen. In deze update bespreken we ook de aansprakelijkheid van bestuurders in het algemeen en de gevolgen van onbehoorlijk bestuur in het bijzonder.
 
Als accountant is het van belang hiervan op de hoogte te zijn en uw klanten hierop te kunnen wijzen, ook vanuit uw zorgplicht. In deze update staan de gevolgen voor uw adviespraktijk centraal.
 
UBO-register
Op 27 september 2020 is het UBO-register in werking getreden en zijn ondernemingen verplicht om hun eigenaren of de personen met zeggenschap in het UBO-register in te schrijven. Ongetwijfeld bent u hier inmiddels mee bekend. De inschrijving moest plaatsvinden vóór 27 maart 2022. Inmiddels is ook bekend geworden dat er handhaving op registratie gaat plaatsvinden. Het Centraal Aandeelhoudersregister (CAHR) en het UBO-register zouden complementair moeten zijn, maar het initiatiefwetsvoorstel voor het CAHR moet nog verder worden uitgewerkt. Toch is het goed hier ook alvast op vooruit te blikken.

♦ Wij bieden onze updates aan op verschillende locaties door het hele land. De update juridisch ('s ochtends van 09.00 tot 12.00 uur) kunt u volgen in combinatie met de update accountancy najaar ('s middags van 13.00 tot 17.00 uur). Zo heeft u een complete cursusdag die aansluit bij de verplichte vakgerichte actualiteiten binnen uw POP.  Op deze pagina ziet u de de locaties en data van de updates juridisch, bij alle locaties wordt ook in de middag de update accountancy najaar aangeboden. Download hier het inschrijfformulier updates najaar.  

Prijzen

Auxilium leden: € 210   Niet-leden: € 235

Volgt u beide updates op 1 dag?

Dan zorgen wij voor de lunch! Wij nemen de kosten van de lunch voor onze rekening. 

Wilt u deze update incompany afnemen?

De incompany prijs is gebaseerd op een groep van maximaal 16 deelnemers. De prijs is per update. 

 • Update juridisch (3 uur):  € 1.500 voor leden van Auxilium en € 1.650 voor niet leden. De prijs is exclusief reiskosten van de docent en btw. Grotere groepen in overleg en tegen een meerprijs. 

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus bent u op de hoogte van de nieuwe regels rond de Wbtr en het UBO register en de impact daarvan voor uw dagelijkse klantenpraktijk en kunt u mogelijke knelpunten bij de klanten signaleren en waar nodig adviseren voor een vervolg.
- Minder

Programma

In de cursus komen de volgende onderwerpen in verband met de WBTR en bestuurdersaansprakelijkheid aan de orde:
 • gevolgen voor goed bestuur en toezicht, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid
 • regeling inzake tegenstrijdig belang en hoe daarmee om te gaan in de praktijk
 • regeling inzake ontstentenis en belet
 • meervoudig stemrecht
 • one-tier-model
 • uitbreiding ontslagvoorziening bestuurders en toezichthouders
 • check en inrichting van de statuten, praktijktips 
Vervolgens behandelen we nog het UBO-register, waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen:
 • de procedure van de inschrijving
 • wie moet worden ingeschreven
 • juridische gevolgen
 • praktijkvoorbeelden en overige actualiteiten 
Tot slot volgt een korte uitleg over het nut en de noodzaak van het Centraal Aandeelhoudersregister (CAHR), de stand van zaken en de samenhang met het UBO-register.
- Minder
 • Inschrijfformulier

  Registratie is niet verplicht om te kunnen inschrijven voor een cursus.

  Cursusgegevens

  Update Juridisch 2022

  Datum & locatie

  Kantoorgegevens

  Gegevens cursist(en)

  Geslacht
  Aangesloten bij een
  Beroepsgroep?

  Direct registreren?

  U kunt uw aanmelding ook direct omzetten in een registratie bij Auxilium. Zo hoeft u voortaan niet opnieuw uw gegevens in te vullen.

  Voer hiernaast tweemaal het door u gewenste wachtwoord in. Uw e-mailadres is dan voortaan uw gebruikersnaam.

  Uiteraard behandelen we uw gegevens vertrouwelijk en gebruiken we ze zonder uw toestemming nergens anders voor dan voor de aangegeven functionaliteit.

  Overige opmerkingen en eventuele dieetwensen


  U bent vergeten uw E-mailadres in te vullen.

  U bent vergeten uw telefoonnummer in te vullen of het ingevulde telefoonnummer bestaat niet uit 10 cijfers. Het telefoonnummer mag geen spaties of streepjes bevatten alleen cijfers.

  U ontvangt na inschrijving een bevestiging

  We verzenden een ontvangstbevestiging zodra uw cursusaanvraag is ontvangen. Uiterlijk 10 werkdagen voor de cursus ontvangt u van ons bericht over de praktische zaken rondom de cursus.

Incompany

Deze cursus is ook incompany beschikbaar. U kunt dit aangeven op het inschrijfformulier. Klik hier voor meer informatie over incompany cursussen.

› Alle cursussen en trainingen

Gerelateerde cursussen