Eindejaarsseminar: Het web van wet- en regelgeving

De veranderingen in 2023: wat betekenen ze voor jouw adviespraktijk?

 • NBA: 4
 • RB Algemeen: 4
 • Accountancy
 • Voor (assistent) accountants | fiscalisten
 • Vanaf 12.30 uur inloop: programma 13.30 tot 18.00 uur inclusief walking lunch bij binnenkomst en borrel na afloop
 • Vanaf € 200
2023 wordt het jaar met nog verder aangescherpte wet- en regelgeving voor de accountant. Hoe blijf je overeind? En hoe blijf je door de bomen het bos zien?

Voor iedere deelnemer aan ons seminar doneren wij een bedrag van € 25 aan KWF.


In ons eindejaarsseminar staan we stil bij de wet- en regelgeving met Kris Douma, voorzitter van de NBA. Daarbij verandert de toetsing in 2023,  er komen andere spelregels. Wat betekent dit voor de toetsing?  En hoe verandert de waarborging van kwaliteit van jouw kantoor? Grady Hofstra en Eefje Nelwan van de Raad voor Toezicht lichten het toe. Zij zijn betrokken bij de totstandkoming van het toetsingsarrangement met Bft. En wat brengt Horizontaal Toezicht de mkb-accountant? Jon Hornstra van de Belastingdienst vertelt meer over de ontwikkelingen. 

Bent u er op 15 december ook (weer) bij?  

Prijzen

Auxilium leden: € 200   Niet-leden: € 250

In actie voor KWF

Voor iedere deelnemer aan ons seminar doneren wij een bedrag van € 25 aan KWF.
Auxilium viert haar 15-jarig bestaan: in het kader van het jubileum van Auilium, staat 2022 in het teken van onze inzamelingsactie voor KWF. Wij hopen 2022 af te sluiten met een donatie van € 10.000 aan KWF. We zijn er bijna! 

Programma

Vanaf 12.30 uur: inloop, in de zaal kunt u gebruik maken van een walking lunch (statafels met lunchhapjes).
13.30 uur: start programma: John Weerdenburg leidt het seminar in
13.45 uur: Kris Douma, de NBA
14.35 uur: Grady Hofstra en Eefje Nelwan, de Raad voor Toezicht
15.25 uur: pauze tot 16.00 uur
16.00 uur: Jon Hornstra, de Belastingdienst
17.00 uur: afronding door John Weerdenburg
17.00 uur: napraten in de hotelbar, 1 verdieping lager
18.00 uur: einde

Tijden zijn een indicatie. 

Meer over de sprekers

Kris Douma | voorzitter NBA
Kris Douma is voormalig vakbondsbestuurder en lid van de Tweede Kamer (ten tijde van invoering WTA). Werkverleden in duurzaam beleggen als actieve aandeelhouder in Nederland (MN) en bij de VN Principes voor Verantwoord Beleggen. Kort interim-projectleider voor de 53 maatregelen ‘In het Publiek Belang’ (2015). Nu: commissaris/toezichthouder en sinds eind 2021 voorzitter NBA.
De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft als publiekrechtelijke organisatie vanuit de wet een taak gekregen om zowel de publieke belangen bij een kwalitatief goede audit te waarborgen, maar kan ook de collectieve belangen van de accountants behartigen. In het blad ‘Accountant’ is Kris Douma de openlijke discussie gestart of dit betekent dat de NBA niet alleen een beroeps- maar ook een soort brancheorganisatie is. Wie tekent de accountantsverklaring eigenlijk? Een accountant? Of een accountantskantoor? Wat wordt politiek en publiek van de accountant verwacht? De NBA richt zich op beide: de individuele accountant en de organisatie. Tegelijk zien we een toenemende complexiteit van de huidige samenleving, naast continuïteit en fraude, ook duurzaamheid en bijv. een rol bij NOW, TVL, Rusland-sancties en het energiepakket. We kampen met schaarste en er is een urgente vraag om te kijken naar de opleiding. Wat betekent dat voor de NBA van de toekomst? Dat is vooral van belang omdat ook de wet- en regelgeving ter discussie staat. Vandaar dat het tijd is voor een ‘strategische update’.

mr Eefje Nelwan | Secretaris Raad voor Toezicht NBA Coördinator Toezicht
Grady Hofstra RA | lid Raad voor Toezicht NBA

Grady Hofstra RA is één van de accountantsleden uit de Raad voor Toezicht van de NBA. Grady is eigenaar van Van der Meer Accountants met kantoren in Groningen, Oosterwolde (FR) en Leek. Een full servicekantoor mkb-kantoor (WTA vergunning) met 70 personeelsleden. Grady verzorgt de presentatie over Toezicht op nieuwe leest samen met mr. Eefje Nelwan, secretaris Raad voor Toezicht.
Eind 2022 start de NBA (Raad voor Toezicht) gefaseerd met het invoeren van een nieuw toetsingsproces. Naast de toetsing die periodiek (1x per 6 jaar) plaatsvindt, wordt er in het derde jaar van de cyclus een ontwikkelingsgesprek gehouden. Daarnaast is de jaarlijkse monitoringvragenlijst inmiddels herzien. Met de aanpassingen is er meer contact tussen de praktijk en de Raad en wordt een beter beeld verkregen van de kwaliteit van de praktijk en de ontwikkeling daarvan. Verder wordt bij een hertoetsing alleen getoetst op de onvoldoende onderdelen. Kortom een behoorlijke verandering die zijn impact heeft op de accountantspraktijk.

mr Jon Hornstra | Voorzitter van het kenniscentrum fiscaal dienstverleners bij de Belastingdienst MKB.
Het kenniscentrum houdt zich bezig met interactie en samenwerking met (organisaties van) fiscaal dienstverleners. Belangrijk item is het horizontaal toezicht fiscaal dienstverleners (HT FD) waar Jon vanaf het allereerste begin bij is betrokken. Jon vertelt in zijn presentatie over de werking van HT FD, de recente ontwikkelingen en de toekomst van HT FD en de meerwaarde van HT FD waaronder de servicelevels. 

- Minder
 • Inschrijfformulier

  Registratie is niet verplicht om te kunnen inschrijven voor een cursus.

  Cursusgegevens

  Eindejaarsseminar: Het web van wet- en regelgeving

  Datum & locatie

  Kantoorgegevens

  Gegevens cursist(en)

  Geslacht
  Aangesloten bij een
  Beroepsgroep?

  Direct registreren?

  U kunt uw aanmelding ook direct omzetten in een registratie bij Auxilium. Zo hoeft u voortaan niet opnieuw uw gegevens in te vullen.

  Voer hiernaast tweemaal het door u gewenste wachtwoord in. Uw e-mailadres is dan voortaan uw gebruikersnaam.

  Uiteraard behandelen we uw gegevens vertrouwelijk en gebruiken we ze zonder uw toestemming nergens anders voor dan voor de aangegeven functionaliteit.

  Overige opmerkingen en eventuele dieetwensen


  U bent vergeten uw E-mailadres in te vullen.

  U bent vergeten uw telefoonnummer in te vullen of het ingevulde telefoonnummer bestaat niet uit 10 cijfers. Het telefoonnummer mag geen spaties of streepjes bevatten alleen cijfers.

  U ontvangt na inschrijving een bevestiging

  We verzenden een ontvangstbevestiging zodra uw cursusaanvraag is ontvangen. Uiterlijk 10 werkdagen voor de cursus ontvangt u van ons bericht over de praktische zaken rondom de cursus.