Verplicht PE-onderwerp 2019: Fraude voor AIB

Verplicht PE-onderwerp 2019: Fraude voor AIB

Verplicht voor alle accountants in business

Pagina afdrukken
Het NBA-bestuur vindt het belangrijk dat alle accountants in de financiële keten, dus ook de accountants in business, fraude kunnen signaleren en zo nodig daaraan opvolging geven. Daarom is het voor alle accountants in 2019 verplicht om een training Fraude te volgen. Met uitzondering van de accountants die in 2017 al de verplichte training Frauderisicofactoren hebben gevolgd. De training voldoet aan de eisen die de NBA hieraan stelt en bestaat uit theorie en vaardigheid (in totaal 6 PE). De training is door de NBA geaccrediteerd en heeft als doelstellingen: 
 • De bewustwording van de accountant in business te vergroten over wat het maatschappelijk verkeer van deze accountant verwacht bij het signaleren van fraude(risicofactoren)
 • Het begrip van de accountant in business vergroten over fraude(risicofactoren)
 • De vaardigheden van de accountant in business vergroten in het onderkennen van frauderisicofactoren, als ook fraude en het niet naleven van wet- en regelgeving
 • De vaardigheden van de accountant in business vergroten in het omgaan met dilemma’s
   
Bent u openbaar accountant? Deze training is voor accountants in business. Klik hier voor de variant voor openbaar accountants.
Registratie is niet verplicht om te kunnen inschrijven voor een cursus.

Cursusgegevens

Verplicht PE-onderwerp 2019: Fraude voor AIB

Datum & locatie

Kantoorgegevens

Gegevens cursist(en)

Geslacht
Abonnee bij
Rendement/Fiscaal up to Date/BelastingBelangen?
Leden van Belastingbelangen ontvangen een korting op cursussen van Auxilium die door mr. Hans Zwagemaker worden verzorgd.
Aangesloten bij een
Beroepsgroep?

Direct registreren?

U kunt uw aanmelding ook direct omzetten in een registratie bij Auxilium. Zo hoeft u voortaan niet opnieuw uw gegevens in te vullen.

Voer hiernaast tweemaal het door u gewenste wachtwoord in. Uw e-mailadres is dan voortaan uw gebruikersnaam.

Uiteraard behandelen we uw gegevens vertrouwelijk en gebruiken we ze zonder uw toestemming nergens anders voor dan voor de aangegeven functionaliteit.

Overige opmerkingen


U bent vergeten uw E-mailadres in te vullen.

U bent vergeten uw telefoonnummer in te vullen of het ingevulde telefoonnummer bestaat niet uit 10 cijfers. Het telefoonnummer mag geen spaties of streepjes bevatten alleen cijfers.

U ontvangt na inschrijving een bevestiging

We verzenden een ontvangstbevestiging zodra uw cursusaanvraag is ontvangen. Uiterlijk 10 werkdagen voor de cursus ontvangt u van ons bericht over de praktische zaken rondom de cursus.

Algemene informatie

Cursusduur:
09.00 tot 16.30 uur
 • inclusief pauzes waaronder een lunch
Doelgroep:
Deze cursus is voor de doelgroep accountants in business maar ook voor andere financieel professionals en controllers zonder PE verplichting

Vakgebied:
accountancy

Prijs:
€ 445 
€ 420 voor abonnees Abonnees van Rendement, Fiscaal up to Date of BelastingBelangen, let op dat u dit duidelijk aangeeft op het inschrijfformulier.Wij bieden deze cursus ook incompany aan. In dit geval neemt de trainer vooraf contat op om de inhoud zo goed mogelijk af te stemmen op uw organisatie.

Incompanyprijs: 
€ 3.500 
Voor deze incompany gelden afwijkende betalingsvoorwaarden. U ontvangt een factuur in twee delen. Het eerste deel is een aanbetaling die voor aanvang van de cursus voldaan moet zijn. Het tweede deel wordt na afloop van de cursus verzonden.
De incompany prijs is exclusief btw en reiskosten van de docenten. De reiskosten bedragen € 0,30 per km. Daarnaast wordt er € 10 per deelnemer voor materialen en PE- registratie in rekening gebracht.  

PE:
NBA: 6 PE-uren
RB: 6 algemene punten

Groepsgrootte:
maximaal 20 deelnemers

Programma

Fraude in het bedrijfsleven neemt nog steeds toe. En voorkomen is beter dan genezen! Daarom wordt er in deze verplichte training naast de regelgeving aandacht geschonken aan het herkennen van de fraudesignalen en de psychologische factoren die een rol spelen. Na deze training bent u zich onder andere meer bewust van wat het maatschappelijk verkeer van u als accountant in business  verwacht ten aanzien van fraude (risicofactoren). Daarnaast wordt uw begrip over fraude en frauderisicofactoren verdiept. We werken aan uw vaardigheden in het onderkennen en bespreekbaar maken van frauderisico’s en is er ruime aandacht voor het omgaan met dilemma’s.

In deze training komen de volgende zaken aan bod: ​
 • VGBA: de rol en verantwoordelijkheid van de accountant in business: Aandachtsgebieden:
 1. VGBA voor de accountant in business, met onder andere koppeling naar 'omgaan met slecht nieuws' en 'omgaan met commerciële belangen'
 2. NV NOCLAR voor de accountant in business, met inzicht in stappenplan (zowel voor accountants in business zonder senior positie als met senior positie)
 3. Beroepsethiek voor de accountant in business
 • Detectie en preventie: Wat zijn frauderisicofactoren?  Het herkennen van signalen, fraudeurs en fraudedriehoek en preventie (AO/IB, Soft controls etc.)
 • Vermoeden van daadwerkelijk fraude en dan? Hoe het aan de orde stellen in de organisatie? Wet- en regelgeving (wetten, CoGo, NV NOCLAR etc.). De rol van openbaar en intern accountant. Wat te doen bij vastlopen, inschakelen van vertrouwenspersoon?
 • De organisatie: Waar staat uw organisatie op het gebied van integriteit/fraude? Hoe transparant is uw organisatie? Hoe is de verantwoordelijkheid geregeld? Het onderkennen van verbeterpunten.
 • Dilemma’s: Bestaande en ingebrachte casuïstiek, de dilemma app.
In deze training wordt gebruik gemaakt van het interactieve Kahoot!, via uw smartphone neemt u deel aan een online vragensysteem. 

Data & Locaties

 • 04-10-2019 (volgeboekt) Leusden Trainingszaal Auxilium

  Herman Baars RA, Marcel van Dijk RA

 • 14-10-2019 Sassenheim Van der Valk

  Herman Baars RA, drs. Ben van den Wijngaart RB

 • 28-10-2019 Urmond Van der Valk

  Herman Baars RA, drs. Ben van den Wijngaart RB

 • 05-11-2019 Groningen Van der Valk

  Herman Baars RA, Marcel van Dijk RA

 • 18-11-2019 Molenhoek Van der Valk

  Herman Baars RA, Karina de Paepe

› Bekijk alle 6 data & locaties
 • 17-12-2019 Leusden Trainingszaal Auxilium

  Ed Suiker RA, Herman Baars RA

› Toon minder

Incompany

Deze cursus is ook incompany beschikbaar. U kunt dit aangeven op het inschrijfformulier. Klik hier voor meer informatie over incompany cursussen.

› Alle cursussen en trainingen

Gerelateerde cursussen