De DGA: salaris, verzekeringsplicht en rekening-courant

De DGA: salaris, verzekeringsplicht en rekening-courant

Na het volgen van deze cursus weet u de spelregels om de arbeidsbeloning van de DGA bij zijn BV fiscaal verantwoord vast te stellen

Pagina afdrukken
De gebruikelijkloon-regeling voor directeuren-grootaandeelhouders is per 2015 ingrijpend gewijzigd. Deze wetswijziging heeft voor veel DGA’s tot gevolg dat zij een hoger salaris bij de BV moeten opnemen. Maar veel DGA’s willen juist een lager salaris. De werkkostenregeling biedt hier – onverwachte – mogelijkheden. Met aanvullende opnamen in rekening-courant kan een laag salaris worden aangevuld, maar tot hoever? De fiscus wil het excessief lenen bij de eigen BV ontmoedigen: bij een schuld aan de BV van meer dan € 500.000 (eigenwoningschulden uitgezonderd) volgt (in 2022) een directe aanmerkelijkbelang-heffing.

De nieuwe Regeling aanwijzing (verzekeringsplicht) DGA heeft voor veel DGA’s tot gevolg dat zij de verzekeringsplicht voor werknemersverzekeringen opnieuw moeten beoordelen. Het onderscheid tussen statutair en titulair directeur is daarbij leidend.
Registratie is niet verplicht om te kunnen inschrijven voor een cursus.

Cursusgegevens

De DGA: salaris, verzekeringsplicht en rekening-courant

Datum & locatie

Kantoorgegevens

Gegevens cursist(en)

Geslacht
Abonnee bij
Rendement/Fiscaal up to Date/BelastingBelangen?
Leden van Belastingbelangen ontvangen een korting op cursussen van Auxilium die door mr. Hans Zwagemaker worden verzorgd.
Aangesloten bij een
Beroepsgroep?

Direct registreren?

U kunt uw aanmelding ook direct omzetten in een registratie bij Auxilium. Zo hoeft u voortaan niet opnieuw uw gegevens in te vullen.

Voer hiernaast tweemaal het door u gewenste wachtwoord in. Uw e-mailadres is dan voortaan uw gebruikersnaam.

Uiteraard behandelen we uw gegevens vertrouwelijk en gebruiken we ze zonder uw toestemming nergens anders voor dan voor de aangegeven functionaliteit.

Overige opmerkingen en eventuele dieetwensen


U bent vergeten uw E-mailadres in te vullen.

U bent vergeten uw telefoonnummer in te vullen of het ingevulde telefoonnummer bestaat niet uit 10 cijfers. Het telefoonnummer mag geen spaties of streepjes bevatten alleen cijfers.

U ontvangt na inschrijving een bevestiging

We verzenden een ontvangstbevestiging zodra uw cursusaanvraag is ontvangen. Uiterlijk 10 werkdagen voor de cursus ontvangt u van ons bericht over de praktische zaken rondom de cursus.

Algemene informatie

Cursusduur: 
13.00 - 20.15 uur, inclusief pauzes en lunch/diner

Doelgroep:
(assistent) accountants | fiscalisten

Vakgebied:
fiscaal

Prijs:
€ 405 voor leden van Auxilium
€ 455 voor niet leden
U ontvangt 20% korting op de geldende prijs per deelnemer als u met drie collega’s of meer van één kantoor inschrijft voor dezelfde cursus

    

Abonnees van Rendement, BelastingBelangen of Fiscaal up to Date betalen € 420, let op dat u dit duidelijk aangeeft op het inschrijfformulier.

PE:
NBA: 6 PE-uren
RB: 6 fiscale punten

Programma

Deze cursus biedt u kennis en inzicht in de gebruikelijkloon-regeling. U kent de spelregels om de arbeidsbeloning van de DGA bij zijn BV – fiscaal – verantwoord vast te stellen. U kunt uw DGA-relaties adequaat adviseren over de verzekeringsplicht krachtens de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2016. U kent de grenzen van een verantwoorde debetstand in rekening-courant én het voorkomen van de heffing inzake het excessief lenen bij de BV.

Onderwerpen:
 • De gebruikelijkloonregeling: afroom- of vergelijkingsmethode
 • De doelmatigheidsmarge
 • De meest vergelijkbare dienstbetrekking
 • Gebruikelijk loon en de werkkostenregeling
 • De loondoorbetalingsregeling
 • Schuld in rekening-courant: aflossen of wegstrepen?
 • Excessief lenen bij de eigen BV; het wetsvoorstel
 • De Regeling aanwijzing (verzekeringsplicht) DGA 2016

Data & Locaties

 • geannuleerd Zwolle Van der Valk

  mr. Hans Zwagemaker

 • 28-10-2020 Leusden Auxilium Adviesgroep

  mr. Hans Zwagemaker

Incompany

Deze cursus is ook incompany beschikbaar. U kunt dit aangeven op het inschrijfformulier. Klik hier voor meer informatie over incompany cursussen.

› Alle cursussen en trainingen

Gerelateerde cursussen