Fiscaal voordelig boxhoppen met de eigen woning

Fiscaal voordelig boxhoppen met de eigen woning

Fiscaal voordeel voor eigenwoningbezitters

Pagina afdrukken
De eigen woning is voor de meeste belastingplichtigen vast verankerd in box 1: de hypotheekrente – de rente op de eigenwoningschuld – minus het eigenwoningforfait levert een aftrekpost in box 1 op. Die aftrek wordt de laatste jaren wel minder: de hypotheekrente is historisch laag, én de renteaftrek wordt al weer jaren niet meer tegen het hoogste IB-tarief verleend. Dat aftrektarief gaat in de komende jaren nog verder omlaag, naar 37,05% per 2021. Ondernemers die hun woning tot het ondernemingsvermogen (kunnen) rekenen hebben geen last van die aftrekbeperking: die geldt uitsluitend voor particulieren. Een boxhop met de eigen woning kan de ondernemer flink wat fiscaal voordeel opleveren.

Dat fiscaal voordeel is ook weggelegd voor particuliere eigenwoningbezitters met vermogen in box 3: de oplopende belastingdruk in box 3 maakt het in veel gevallen voordeliger om de eigenwoningschuld in box 3 op te voeren in plaats van in box 1. De renteaftrek in box 1 valt dan weg, en dat betekent dat de Hillen-aftrek kan worden benut. Voor een directeur-grootaandeelhouder kan weer een andere boxhop voordelig zijn: een saleleaseback van de eigen woning met zijn BV. In deze cursus bespreken we alle mogelijkheden van een fiscaal voordelige boxhop met de eigenwoning, aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Deze cursus staat momenteel niet ingepland. Heeft u interesse in deze cursus, neem dan contact op met de afdeling communicatie.
Registratie is niet verplicht om te kunnen inschrijven voor een cursus.

Cursusgegevens

Fiscaal voordelig boxhoppen met de eigen woning

Datum & locatie

Kantoorgegevens

Gegevens cursist(en)

Geslacht
Abonnee bij
Rendement/Fiscaal up to Date/BelastingBelangen?
Leden van Belastingbelangen ontvangen een korting op cursussen van Auxilium die door mr. Hans Zwagemaker worden verzorgd.
Aangesloten bij een
Beroepsgroep?

Direct registreren?

U kunt uw aanmelding ook direct omzetten in een registratie bij Auxilium. Zo hoeft u voortaan niet opnieuw uw gegevens in te vullen.

Voer hiernaast tweemaal het door u gewenste wachtwoord in. Uw e-mailadres is dan voortaan uw gebruikersnaam.

Uiteraard behandelen we uw gegevens vertrouwelijk en gebruiken we ze zonder uw toestemming nergens anders voor dan voor de aangegeven functionaliteit.

Overige opmerkingen en eventuele dieetwensen


U bent vergeten uw E-mailadres in te vullen.

U bent vergeten uw telefoonnummer in te vullen of het ingevulde telefoonnummer bestaat niet uit 10 cijfers. Het telefoonnummer mag geen spaties of streepjes bevatten alleen cijfers.

U ontvangt na inschrijving een bevestiging

We verzenden een ontvangstbevestiging zodra uw cursusaanvraag is ontvangen. Uiterlijk 10 werkdagen voor de cursus ontvangt u van ons bericht over de praktische zaken rondom de cursus.

Algemene informatie

Doelgroep:
(assistent) accountants | fiscalisten

Vakgebied:
fiscaal

Prijs:
€ 395 voor leden van Auxilium
€ 445 voor niet leden
U ontvangt 20% korting op de geldende prijs per deelnemer als u met drie collega’s of meer van één kantoor inschrijft voor dezelfde cursus Abonnees van Rendement, Fiscaal up to Date of BelastingBelangen betalen € 420, let op dat u dit duidelijk aangeeft op het inschrijfformulier.

PE:
NBA: 6 PE-uren
RB: 6 fiscale punten

Programma

Na het volgen van deze training kent u de fiscale behandeling van de eigenwoning, mét de bijbehorende mogelijkheden om fiscaal voordelig te boxhoppen met de eigen woning. U kunt uw relaties terzake adequaat adviseren.
 
Onderwerpen
  • De fiscale behandeling van de eigen woning in box 1
  • Renteaftrek in 2019 en volgende jaren
  • Verhuisregelingen, aflossingstanden en eigenwoningreserve
  • De jubelton voor de eigen woning: één of twee keer?
  • Het vervallen van de Hillen-aftrek
  • Boxhop: de eigen woning als ondernemingsvermogen
  • Boxhop: de financiering van de eigen woning via box 3
  • Boxhop: saleleaseback van de eigen woning met de BV 

Data & Locaties

  • mr. Hans Zwagemaker

Incompany

Deze cursus is ook incompany beschikbaar. U kunt dit aangeven op het inschrijfformulier. Klik hier voor meer informatie over incompany cursussen.

› Alle cursussen en trainingen

Gerelateerde cursussen