De rol van accountants bij continuïteitsproblemen

​in de huidige tijd is een basiskennis van het insolventierecht onmisbaar

 • NBA: 4
 • RB Algemeen: 4
 • Financieren, Juridisch
 • Voor (assistent) accountants
 • 09.00 - 13.15 uur inclusief 15 minuten pauze
 • Vanaf € 310
 • Data en locaties

  Datum

  Plaats & Locatie

  27-11-2020

  Leusden, Auxilium trainingszaal, 09.00 - 13.15 uur

Deze coronacrisis heeft grote economische gevolgen voor bijna alle sectoren. Dit betekent dat het onvermijdelijk is dat een aantal ondernemingen in de problemen komen en mogelijk niet ontkomen aan een faillissement. Samen met Niek Vinke, insolventie-advocaat (en tevens curator) en Remco van den Akker, nemen we de diverse risico's en scenario's met elkaar door. 

Docent(en)

Remco van den Akker

Remco van den Akkeradviseur | docent

financieringsspecialist, met als expertise:

 • financieren
 • bijzonder beheer
 • management informatie systemen
 • bedrijfsovername

"Ik heb bijna 20 ervaring binnen de bancaire sector. Ik hield mij vooral bezig met het adviseren van MKB-ondernemingen en het begeleiden van financieringstrajecten. Daarnaast heb ik veel ervaring met ondernemers in financieel zwaar weer: Bijzonder Beheer. Ik ben daarbij altijd op zoek gegaan naar gezamenlijke oplossingen om het bedrijf weer gezond te maken. Samen met de accountant en de klant werken naar het beste resultaat. Dit waren soms intensieve trajecten maar met persoonlijke betrokkenheid en energie kwamen we tot mooie en positieve uitkomsten." 
 
Remco is sinds 1 januari 2020 als coach en financieringsspecialist betrokken bij de Auxilium Financieringsdesk. Naast begeleiding van trajecten en sparren met accountants en ondernemers kan Remco adviseren op het gebied van bijzonder beheer, bedrijfsovername en management informatie systemen.
 

akker@auxiliumadviesgroep.nl
mr. drs. Niek Vinke

mr. drs. Niek Vinke

advocaat, met als expertise:

 • erfrecht
 • personen- en familierecht
 • beslag en executie
 • incasso
 • insolventierecht

Niek Vinke is al ruim 13 jaar advocaat/vennoot bij Boskamp & Willems Advocaten waar hij naast het familie en erfrecht actief is in het ondernemersrecht. De meeste uitdaging haalt Niek uit het insolventierecht. Hij is ruim 10 jaar actief als curator en heeft op dit gebied ruime ervaring en interessante casussen voorhanden gehad. 

Prijzen

Auxilium leden: € 310   Niet-leden: € 360

Programma

Wat is de huidige positie van het bedrijf en in hoeverre is er een krachtig verdienmodel aanwezig? Is een doorstart überhaupt wenselijk? Is een doorstart mogelijk door reorganisatie, verkoop activa, crediteurenakkoord? Of is een surseance of faillissement onvermijdelijk? Daarnaast behandelen we diverse obstakels die we tegen kunnen komen en welke van toepassing kunnen zijn op uw klantsituatie, zoals bijvoorbeeld RC verhoudingen, zekerheden, bestuurdersaansprakelijkheid, Pauliana of wat is de status van de diverse schuldeisers bij een faillissement en rol van de fiscus. En wat voor risico’s loop ik als accountant in zo’n proces?  Met de curator bespreken we diverse casussen over hoe we kunnen acteren op de diverse uitdagingen waarmee we vandoen krijgen als de klant in zwaar weer zit.  
 
Het insolventierecht is niet exclusief terrein van curatoren en ondernemingsrechtprofessionals. Een faillissement treft vaak vele en verschillende partijen en individuen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de werknemers, producenten, leveranciers en afnemers van een failliette onderneming. Maar ook de zogenaamde preferente schuldeisers zoals belastingdienst en UWV of cliënten die vallen onder de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen).

In de huidige tijd is een basiskennis van het insolventierecht onmisbaar. Ook voor u liggen hier verschillende risico’s (aansprakelijkheden) op de loer maar ook zeker kansen als u de mogelijkheden op tijd aanpakt met uw client.

- Minder
 • Inschrijfformulier

  Nieuw in ons aanbod

  Registratie is niet verplicht om te kunnen inschrijven voor een cursus.

  Cursusgegevens

  De rol van accountants bij continuïteitsproblemen

  Datum & locatie

  Kantoorgegevens

  Gegevens cursist(en)

  Geslacht
  Abonnee bij
  Rendement/Fiscaal up to Date/BelastingBelangen?
  Leden van Belastingbelangen ontvangen een korting op cursussen van Auxilium die door mr. Hans Zwagemaker worden verzorgd.
  Aangesloten bij een
  Beroepsgroep?

  Direct registreren?

  U kunt uw aanmelding ook direct omzetten in een registratie bij Auxilium. Zo hoeft u voortaan niet opnieuw uw gegevens in te vullen.

  Voer hiernaast tweemaal het door u gewenste wachtwoord in. Uw e-mailadres is dan voortaan uw gebruikersnaam.

  Uiteraard behandelen we uw gegevens vertrouwelijk en gebruiken we ze zonder uw toestemming nergens anders voor dan voor de aangegeven functionaliteit.

  Overige opmerkingen en eventuele dieetwensen


  U bent vergeten uw E-mailadres in te vullen.

  U bent vergeten uw telefoonnummer in te vullen of het ingevulde telefoonnummer bestaat niet uit 10 cijfers. Het telefoonnummer mag geen spaties of streepjes bevatten alleen cijfers.

  U ontvangt na inschrijving een bevestiging

  We verzenden een ontvangstbevestiging zodra uw cursusaanvraag is ontvangen. Uiterlijk 10 werkdagen voor de cursus ontvangt u van ons bericht over de praktische zaken rondom de cursus.

Gerelateerde cursussen