De rol van accountants bij continuïteitsproblemen

In de huidige tijd is basiskennis van het insolventierecht onmisbaar

 • NBA: 4
 • Accountancy, Financieren, Juridisch, Specialist
 • Voor (assistent) accountants
 • 09.00 - 13.15 uurinclusief 15 minuten pauze en bij vertrek een lunchtasje (broodje, krentenbol & appel)
 • Vanaf € 350

De coronacrisis heeft grote economische gevolgen voor bijna alle sectoren. Dit betekent dat het onvermijdelijk is dat een aantal ondernemingen in de problemen komen en mogelijk niet ontkomen aan een faillissement. Door de noodmaatregelen van de overheid zijn deze faillissementen 'uitgesteld'. Nu de leningen en belastingen terugbetaald moeten worden, loopt economisch Nederland tegen nieuwe uitdagingen aan. Door de energiecrisis, personeelstekorten, inflatie en inmiddels ook sterk oplopende rentes hebben ondernemers het zwaar. Daarom is het goed om als accountant de diverse risico's en scenario’s bij de klant op tafel te leggen.

Samen met Niek Vinke, insolventie-advocaat (en tevens curator) en Remco van den Akker (Bijzonder Beheer Bank), bekijken we de diverse risico's en scenario's. 

Een deelnemer over de cursus van 8 november 2022: "Ik verwacht dat continuïteitsproblematiek in de komende jaren een prominentere rol gaat spelen. Goed om nu handvatten te krijgen waarmee je de zaken voor cliënten nu goed kunt regelen, zodat je t.z.t. niet voor vervelende verrassingen komt te staan."

Op 27 november 2020 is deze cursus voor de eerste keer verzorgd. De deelnemers waren enthousiast, waaronder Otto Visser (Otto Visser Accountants uit Sneek): “Welke rol een accountant heeft bij (en nog meer voorafgaand aan) een dreigende discontinuïteit is mij na deze cursus nog duidelijker geworden. De cursus was praktisch, verhelderend en had veel eye openers. Het niet goed vastleggen van zaken, zoals bijvoorbeeld verrekening tussen vennootschappen, kan behoorlijk vervelende gevolgen hebben. De cursus had van mij langer mogen duren.”

Prijzen

Auxilium leden: € 350   Niet-leden: € 410

Programma

Wat is de huidige positie van het bedrijf en in hoeverre is er een krachtig verdienmodel aanwezig? Is een doorstart überhaupt wenselijk? Is een doorstart mogelijk door reorganisatie, verkoop activa, crediteurenakkoord? Of is een surseance of faillissement onvermijdelijk? Daarnaast behandelen we in deze cursus diverse obstakels die we tegen kunnen komen en die van toepassing kunnen zijn op jouw klantsituatie, zoals bijvoorbeeld RC verhoudingen, zekerheden, bestuurdersaansprakelijkheid en Pauliana. Of wat is de status van de diverse schuldeisers bij een faillissement en de rol van de fiscus. En wat voor risico’s loop ik als accountant in zo’n proces? Met de curator bespreken we diverse casussen over hoe we kunnen handelen op de diverse uitdagingen waarmee we vandoen krijgen als de klant in zwaar weer zit.  
 
Het insolventierecht is niet exclusief terrein van curatoren en ondernemingsrechtprofessionals. Een faillissement treft vaak verschillende partijen en individuen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de werknemers, producenten, leveranciers en afnemers van een failliette onderneming. Maar ook de zogenaamde preferente schuldeisers zoals belastingdienst en UWV of cliënten die vallen onder de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen).

In de huidige tijd is basiskennis van het insolventierecht onmisbaar. Ook voor jou liggen hier verschillende risico’s (aansprakelijkheden) op de loer, maar ook zeker kansen als je de mogelijkheden op tijd aanpakt met jouw client.

- Minder
 • Inschrijfformulier

  Registratie is niet verplicht om te kunnen inschrijven voor een cursus.

  Cursusgegevens

  De rol van accountants bij continuïteitsproblemen

  Datum & locatie

  Kantoorgegevens

  Gegevens cursist(en)

  Geslacht
  Aangesloten bij een
  Beroepsgroep?

  Direct registreren?

  U kunt uw aanmelding ook direct omzetten in een registratie bij Auxilium. Zo hoeft u voortaan niet opnieuw uw gegevens in te vullen.

  Voer hiernaast tweemaal het door u gewenste wachtwoord in. Uw e-mailadres is dan voortaan uw gebruikersnaam.

  Uiteraard behandelen we uw gegevens vertrouwelijk en gebruiken we ze zonder uw toestemming nergens anders voor dan voor de aangegeven functionaliteit.

  Overige opmerkingen en eventuele dieetwensen


  U bent vergeten uw E-mailadres in te vullen.

  U bent vergeten uw telefoonnummer in te vullen of het ingevulde telefoonnummer bestaat niet uit 10 cijfers. Het telefoonnummer mag geen spaties of streepjes bevatten alleen cijfers.

  U ontvangt na inschrijving een bevestiging

  We verzenden een ontvangstbevestiging zodra uw cursusaanvraag is ontvangen. Uiterlijk 10 werkdagen voor de cursus ontvangt u van ons bericht over de praktische zaken rondom de cursus.